Quantcast
Channel: Consciència fonològica – RECURSOS PER A L'EDUCACIÓ ESPECIAL
Viewing all 23 articles
Browse latest View live

ABECEDARI AMB IMATGES I RODA DEL SO INICIAL

$
0
0

CRISTINA SOTOCA ha compartit amb nosaltres un abecedari molt especial amb dos tipus de lletra: lletra lligada i majúscula. És especial perquè la imatge amb el seu so inicial queda integrada en la pròpia grafia. D’aquesta manera, esdevé un recurs molt útil per treballar la correspondència so-grafia i per tenir-lo a l’abast dels alumnes, com a recurs d’aula. Podeu accedir-hi i descarregar-vos els abecedaris clicant directament sobre cadascuna de les següents imatges:

Abecedari 1

Abecedari 2

Una idea brillant Cristina, gràcies per compartir-la!

A partir dels seus abecedaris, la Cristina ha creat dues RODES DEL SO INICIAL. Com ja vam comentar en anteriors articles, els alumnes han d’associar la imatge amb la grafia del so inicial i fer-ho correspondre per mitjà d’unes agulles d’estendre. Podeu veure l’article complet clicant AQUÍ.

La Cristina, ha preparat dues rodes amb les seves corresponents correccions. D’aquesta manera, els alumnes amb una major competència, poden comprovar-ne el resultat i, els alumnes amb més dificultats, poden utilitzar el material correctiu com a recurs d’aprenentatge on cal associar la grafia del so inicial amb la grafia corresponent de les agulles d’estendre.

ACCÉS DIRECTE A LA CORRECCIÓ DE LA PRIMERA RODA.

ACCÉS DIRECTE A LA CORRECCIÓ DE LA SEGONA RODA.

Gràcies Cristina per compartir!!!


ENS FAMILIARITZEM AMB LA LLETRA LLIGADA AMB CARTRONS DE JOC

$
0
0

CRISTINA SOTOCA, psicopedagoga i mestra d’Educació Infantil, amb qui he tingut la gran sort de poder treballar conjuntament durant una temporada, ha creat un material molt interessant per treballar la correspondència lletra de pal-lletra lligada i la consicència fonològica.

Es tracta d’una sèrie de CARTRONS DE LLETRA LLIGADA que, a la seva escola fan servir com a racons que ells anomenen “ESTACIONS D’ACTIVITATS” (per cert, el nom m’encanta!)

lletra de pal lligada 1lletra de pal lligada 2

Segons paraules de la mateixa Cristina “Els cartrons de lletra lligada es plastifiquen i es dobleguen per la meitat. Els nens han de mirar-ho per la part de la lletra lligada i buscar entre les pinces d’estendre la lletra de pal a la que correspon. Desprès desdoblen el cartró i poden comprovar si ho han fet correctament”. 

Autocorrecció lletra pal lligada

Cartró desdoblat on l’alumne pot comprovar si ha confegit correctament la paraula.

“Alguns poden llegir-ho doncs la major part són paraules que coneixen. També hi ha paraules més senzilles i d’altres més complicades, pensant en diferents nivells d’aprenentatge.”

La Cristina comparteix el material que ella mateixa ha creat. MOLTES GRÀCIES DE NOU CRISTINA!

I SÍLVIA SÁNCHEZ gran col·laboradora d’aquest bloc ha decidit adaptar l’activitat de la Cristina creant i compartint nous materials demostrant, un cop més, que compartir és construir i que el treball en xarxa dóna grans fruits. Gràcies a les dues!  (Actualitzat el 17 de juliol de 2014)

EL PEIX I L’ORENETA: UN POEMA PRIMAVERAL AMB JEROGLÍFICS

$
0
0

orenetaAprofitant l’arribada de les primeres orenetes, he creat una nova activitat per treballar l’atenció, la comprensió, la lectura, la consciència fonèmica i l’entrenament visual a través del poema de la Joana Raspall: EL PEIX I L’ORENETA.

Es tracta d’un diàleg entre un peixet i una oreneta que parla dels avantatges i els inconvenients de viure en hàbitats tan diferents com l’aire i l’aigua.

A partir d’aquest poema, l’alumne ha de desxifrar unes paraules seguint un jeroglífics: trobant les grafies en un quadre de doble entrada que trobarà a la part inferior del full.

Així,si mirem la taula, a la ” El  peix voldria D2+C5+E7+A1+F3” la paraula amagada és…VOLAR”

Taula oreneta

Al final cal desxifrar la paraula PRIMAVERA “Les orenetes arriben a la A5+F3+B6+E6+A1+D2+A4+F3+A1

Un cop descoberta la paraula, l’ha de recordar, fer la síntesi de les seves grafies i escriure-la en els buits corresponents. Al final, trobarà tot el poema sencer per tal de poder-se autocorregir i rectificar, si val, els errors.

Us deixo l’enllaç a un nou poema “L’ARBRE I LA PRIMAVERA” de Núria Albó on cal descobrir les paraules amagades del poema trobant la inicial d’una sèrie de dibuixos. Cliqueu AQUÍ per accedir-hi.

Ja sabeu que, si voleu, podeu deixar els vostres COMENTARIS, són les vostres aportacions les que dónen vida a aquest bloc. GRÀCIES!

 

ESTACIONS D’ACTIVITATS DE LLENGUA A EDUCACIÓ INFANTIL

$
0
0

CRISTINA SOTOCA gran amiga i col·laboradora d’aquest bloc, ha volgut compartir un seguit d’idees, recursos i materials que ella mateixa ha elaborat i aplicat amb els seus alumnes de P5.  Segueix la metodologia de racons de treball de llengua o el que ella anomena “ESTACIONS D’ACTIVITATS” on es treballa la lectura, la consciència fonològica i l’expressió oral.

Tot seguit us comparteixo les propostes elaborades per la Cristina:

ESTACIÓ DE LECTURA DE PARAULES:

L’objectiu és llegir paraules i col·locar-les sota la imatge corresponent. Després es poden autocorregir amb la part on apareix la imatge i la paraula que la designa. Les paraules estan classificades amb diferents nivells de dificultat: 1, 2 o 3 síl·labes.

ESTACIÓ: QUI ÉS QUI?

Amb les fotografies dels nens i nenes de la classe i amb el suport d’una tarja per elaborar les preguntes els alumnes han de donar pistes per tal que, els altres, puguin endevinar de quin nen/a es tracta. Per ajudar-los, la Cristina ha creat una plantilla per tal que puguin estructurar bé les preguntes amb el suport de pictogrames.

ESTACIÓ: PESCAR LLETRES (correspondència majúscula-lligada)

Per fer aquesta activitat cal tenir lletres de pal amb iman i unes canyes de pescar fabricades per nosaltres mateixos amb pals de “pinxos” ben llargues i cordill de ràfia. A la part final del cordill s’hi enganxa un clip ben gruixut i gran. L’objectiu és que l’alumne “pesqui” la lletra de pal corresponent a una targeta de lletra lligada que prèviament ha escollit. D’aquesta manera es treballa la correspondència de les dues lletres, la coordinació viso-motriu i la concentració. A més de compartir la seva idea, també ens ofereix les seves targetes de lletra lligada:

ESTACIÓ: PER QUINA LLETRA COMENÇA?

L’objectiu és discriminar el so inicial d’un seguit de dibuixos. Es necessiten targetes de vocabulari (amb la paraula escrita darrera i així poder-se autocorregir). Es posen les cartes al mig de la taula, de manera que es vegi la imatge. Els nens agafen una carta, per torns, i han de dir el so de la lletra inicial. Per tal de registrar les respostes correctes la Cristina ha creat una graella on, si ho han dit bé, poden avançar una casella i si ho diuen malament baixen una casella del taulell. Guanya el primer que arriba a atrapar el botó. Hi poden jugar fins a 4 alumnes.

Per elaborar el material d’aquest joc us recomano visitar la pàgina de l’ELENA GARCIA: La caseta, un lloc especial on ella mateixa ha elaborat un joc que anomena “VEIG, VEIG, UN PARAULA QUE COMENÇA PER LA LLETRA…” i on hi podem trobar un seguit de targetes amb pictogrames molt útils per portar a la pràctica la idea de la Cristina. Cliqueu AQUÍ per accedir-hi.

Moltes gràcies per compartir! És genial veure la vostra entrega i generositat al compartir no només les vostres idees sinó també els materials i recursos per portar-les a la pràctica. Gràcies per enriquir la nostra tasca!

JUGUEM AMB LES LLETRES, SÍL·LABES I PARAULES: RECURSOS DE CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

MARIA PUIGDOMÈNECH BONET torna a compartir nous materials per treballar diferents aspectes relacionats amb la llengua de manera que l’alumne pugui jugar amb les lletres, les síl·labes i el significat de les paraules. Es tracta d’un recull de fitxes que es poden treballar prèviament fent tot tipus de jocs i activitats per generar la reflexió de l’alumne i treballar aspectes fonamentals per la correcta lectura i escriptura.

Us comparteixo el material elaborat per la Maria per tal que el pogueu adaptar i treballar segons les necessitats dels vostres alumnes. Moltes gràcies per compartir!

RACONS DE LLENGUA: CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA, SIL·LÀBICA I RIMES

$
0
0

CRISTINA SOTOCA torna a compartir amb nosaltres la seva experiència amb un seguit de recursos i material per treballar els RACONS DE LLENGUA a Educació Infantil amb l’objectiu de treballar diferents aspectes de la consciència fonològica, les síl·labes, les rimes i els fonemes. 

Racons de llenguatge

La Cristina ha creat diferents RACONS amb material totalment manipulatiu i atractiu pels alumnes. Ens els explica ella mateixa:

    • S’HAN PERDUT LES LLETRES: es pot utilitzar com es vulgui, plastificat i que els nens amb retolador vileda ho escriguin i ho esborrin, amb lletres i velcros, o reutilitzant taps de llet. Aquesta opció és divertida i treballes coordinació mà ull i motricitat fina. Desenganxes els taps de les ampolles (amb la base inclosa) i un cop plastificades les fitxes ho enganxes amb silicona. Llavors escrius les lletres amb permanent als taps o bé enganxar lletres als taps (lletres de foam petites que es comercialitzen en algunes botigues. Està estructurat amb 3 tres nivells de dificultat: vocals, consonats inicials i consonants intermitges o finals. Si hi ha algun nen amb moltes dificultats, el que es pot fer és escriure la lletra a la plantilla i el nen ha de buscar la lletra que posa entre els taps.

    • QUÈ RIMA AMB QUÈ: hi ha dos nivells. En el nivell 1 la rima és més fàcil doncs en general només canvia la primera lletra (exemple: full/ull – pou- nou) el nivell 2 és un xic més difícil per la llargada de les paraules i perquè en general, només rima la última síl·laba (bufanda-fada…)

NIVELL 1 AMB SOLUCIONARI:

NIVELL 2 AMB SOLUCIONARI:

  • COMPTAR SÍL·LABES: han de posar les imatges en cada “torreta” en funció de si tenen 1-2-3 síl·labes. En funció del nivell dels nens pots allargar l’activitat dient que triïn una de les imatges que més els agrada i escriguin una frase entre tots. Si es fa això pot ser útil decidir un secretari que ha de controlar que tots participin i es pot pensar en convertir-ho en cooperatiu utilitzat la tècnica del full giratori.

PLANTILLES PER ELABORAR LES FLORS:

CARTELLS DE DIBUIXOS:

També podeu accedir als SOLUCIONARIS clicant sobre els següents enllaços (d’aquesta manera s’afavoreix l’autocorrecció per part del propis alumnes que, un cop acabada l’activitat, poden comprovar les seves respostes:

La Cristina també comparteix la PROGRAMACIÓ DELS RACONS DE LLENGUA.

Moltes gràcies per mostrar-nos i compartir amb nosaltres aquests fantàstics racons que, de ben segur, seran de gran utilitat a les nostres aules i de fàcil aplicació pels nostres alumnes. L’èxit i la motivació estan assegurats!

I vosaltres, què en penseu? Esperem els vostres comentaris!

JOCS PER ESTIMULAR LA CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

Si seguiu aquest bloc i els materials que s’hi comparteixen, veureu que sempre he demostrat preferència per tots aquells jocs que ajuden als alumnes a adquirir una bona consciència fonològica ja que aquesta és imprescindible per assentar les bases necessàries per a una bona lectura i escriptura.

Des del Departament d’Ensenyament han publicat un seguit de dossiers que, des del meu punt de vista, són tot un tresor des del punt de vista de la CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA ja que recullen tots aquells jocs i activitats classificats segons l’objectiu que es vulgui treballar. Així doncs, han editat 7 dossiers (en pdf) cadascun dels quals treballa una habilitat concreta:

Presentació 4. Consciència de síl·laba
1. Jocs d’escoltar 5. Sons inicial i final
2. Rimes 6. Fonemes
3. Paraules i frases 7. Introducció a les lletres i lletrejar

Dins de cada dossier es presenten diferents activitats i, cadascuna d’elles segueix la següent estructura: objectiu, material, activitat, variacions i recursos a la xarxa.

I…per sorpresa meva! Dins del dossier número 3 hi ha enllaços a materials d’aquest mateix bloc, tot un honor!

No us sembla genial? Apa doncs…entreu a la web de l’xtec i…a preparar activitats pels vostres alumnes. Ruta d’accés als materials:

XTEC- CURRÍCULUM I ORIENTACIÓ- EDUCACIÓ INFANTIL- ORIENTACIONS

També podeu accedir-hi clicant a l’enllaç de cada dossier o bé accedint a la pàgina principal clicant sobre la imatge que acompanya aquest article o bé AQUÍ.

EL MEU LLIBRE DE LES LLETRES

$
0
0

muntat1Avui compartim amb vosaltres un recurs per treballar la correspondència grafema-fonema amb els més petits. Es tracta de la creació d’un llibre que conté les lletres de les inicials dels noms dels petits realitzats amb cartolina i goma eva que ens permetran introduir les lletres de forma multisensorial i molt motivadora ja que ells són els protagonistes.

Per saber com fer-lo i perquè ens ajudarà fer-lo, cliqueu AQUÍ

Esperem que us agradi i que compartiu amb nosaltres com ha estat la vostra experiència al utilitzar-lo. :)


EL COCODRIL MENJA PARAULES I LA MÀQUINA DE FER PARAULES

$
0
0

Hola!

Us presentem el cocodril menja paraules i a la màquina de fer paraules. Què deuen fer tots dos junts?

IMG_20141009_212926

Cocodril menja paraules

IMG_20141009_213234

Màquina de les paraules.

Doncs són els eixos d’una sèrie d’activitats que podeu treballar amb els vostres alumnes de P4, P5, fins i tot de 1er de Primària.

 Es tracta d’un seguit de dinàmiques i jocs per:

  • Treballar la relació fonema-grafema
  • Adonar-se que el llenguatge escrit és una manera de representar la realitat
  • Relacionar i reflexionar sobre com mateixes lletres poden produir paraules diferents (consciència fonològica)
  • Aprendre vocabulari
  • Treballar el significat de les paraules
  • Iniciar-se en la lectura.

Així com d’altres aspectes com la representació de la realitat per mitjà de gràfiques, probabilitat, més que, menys que…

Us animem a veure la descripció complerta i utilitzar el material per tal de comentar-nos què tal ha anat, necessitem feedback! :) Per veure les instruccions,  el material com el de la imatge que teniu a continuació, els daus i tot allò que necessiteu per crear el vostre propi recurs cliqueu AQUÍ. Us el podreu descarregar des del Google Drive.

paraules dibuix

Material elaborat per Cristina Sotoca per al Bloc de Recursos per l’Educació Especial. Inspirat en: http://mrsosterman.blogspot.ca/2011/11/shake-of-day.html i en http://www.icanteachmychild.com/feed-the-alphabet-monster/

 

ADAPTACIÓ DE MATERIAL DE CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA AMB SUPORT DIGITAL (TIC o PDI)

$
0
0

Ens fa especial il·lusió presentar-vos l’adaptació del material que ha elaborat PEDRO ANTONIO FABREGA de l’escola Agnès Armengol de Sabadell a partir del programa “Scratch

En Pedro va decidir adaptar el material sobre consciència fonològica i rimes elaborat per Cristina Sotoca i compartit des d’aquest mateix bloc per tal de poder-lo fer servir amb l’ordinador de manera individual o bé amb la PDI.

material digital pedro

Les activitats, elaborades amb suport informàtic, funcionen de la següent manera: clicant sobre la bandera verda l’activitat es posa en funcionament i clicant sobre el rectangle blau de la part superior esquerra l’activitat es veu en pantalla gran.

rimes pedroClicant sobre el següent enllaç o sobre les imatges trobareu tots les propostes agrupades i podreu accedir a les diferents activitats:

http://scratch.mit.edu/studios/514681/

El suport amb colors ajudarà als alumnes amb més dificultats.

Al seu bloc hi podreu trobar aquests i altres materials i activitats elaborats a la seva escola al “Taller de creació de materials 2014″. Podeu accedir-hi clicant al següent enllaç:
http://blocs.xtec.cat/pfabreg3/xvi-taller-de-creacio-de-material-dnee-juny-2014/

Val molt la pena donar-hi un cop d’ull, de ben segur que trobareu material interessant per aplicar a les vostres aules i, el fet de ser digital, conté una motivació afegida per l’alumnat.

Moltes gràcies Pedro per la gran feina realitzada, per nombrar sempre la font dels teus materials i per elaborar exercicis tan motivadors pels nostres alumnes. Però…el que es més important, és que els comparteixis amb tots nosaltres. Felicitats!

JUGUEM I APRENEM AMB…LA BOMBA!

$
0
0

IMG_20141128_180451Abans que el temps decideixi ser el que toca i haguem de tancar-nos a les aules, us volem presentem un joc, principalment d’exterior o d’espais amplis,  que té moltes possibilitats. Avui volem parlar-vos del joc de la Bomba. Aquesta activitat ens permet treballar l’automatització de processos que participen en la lectura, en concret la velocitat d’anomenar (RAN) i consciència sil·làbica, ja que el joc consisteix en nombrar, el més ràpid possible, paraules que comencin amb la síl·laba de la targeta. També és útil per treballar el vocabulari i introduir als alumn@s en la lectura.

A més, és molt interessant perquè serveix tant per P5 com per a Cicle superior i, fins i tot, institut. Nosaltres ho hem fet a P5  i a l’institut i ambdós llocs s’ho han passat d’allò més bé.

A mesura que pugeu de nivell amb el joc el podeu anar complicant amb les següents variants:

  • Paraules que acaben amb…
  • Determinar un grup, per exemple, només poden dir països, aliments… si ho acoteu a un camp semàntic l’activitat guanya en dificultat, emoció i, sobretot, us permet utilitzar aquest recurs en altres àmbits no lingüístics (socials, dir els noms dels rius, països…)
  • Per treballar les taules de multiplicar o la fluïdesa en les matemàtiques, tant sols modificant les targetes, amb les taules de multiplicar, les de sumar…

Si el voleu provar, clicant als següents enllaços podreu accedir a les instruccions del joc i les targetes amb les síl·labes. Esperem els vostres comentaris ;)

silabes bombaINSTRUCCIONS DEL JOC

TARGETES DE SÍL·LABES     (1a part)

TARGETES DE SÍL·LABES    (2a part)

 

RACONS DE LLENGUATGE: CONFEGIM I ESCRIVIM PARAULES

$
0
0

P I L O T A

Amb els alumnes de P4 i P5 hem iniciat un racó de llenguatge amb l’objectiu d’aprendre a confegir paraules amb suport visual i treballar la consciència fonològica de manera vivencial.

Per fer-ho hem preparat una sessió de treball amb els següents recursos:

  • Grup d’alumnes reduït (9-10). 2 o 3 alumnes fan de secretaris, la resta, haurà de confegir les paraules.
  • Lletres de l’abecedari amb suport visual grans i plastificades.
  • Pissarra de guix, pissarra blanca o PDI.

Els secretaris

Procediment:

  1. Es decideixen els alumnes que faran de secretaris i es col·loquen davant la pissarra de guix, la pissarra blanca o la PDI. Aquesta figura de secretari serà rotativa.
  2. Els distribueixen els cartells de les lletres entre la resta d’alumnes.
  3. La mestra diu una paraula i, els alumnes, han de decidir les lletres que la configuren, aixecar-se de la cadira i posar-se en ordre per confegir la paraula. S’han de col·locar en ordre per tal que la paraula tingui sentit.
  4. Un cop comprovat que la paraula està confegida correctament, els alumnes tapen les lletres i els secretaris l’han d’escriure a la pissarra.
  5. Un cop escrita, els alumnes s’autoavaluen: els seus companys/es giren les lletres i ells comproven si l’han escrit correctament.
  6. Tot seguit es canvien els secretaris i aquests passen a confegir també les paraules.

S’hauria d’intentar tenir planficades les paraules que es treballaran segons les necessitats i capacitats dels alumnes i repartir les lletres per tal que tots els alumnes, en algun moment o altre, puguin sortir a confegir la paraula.

També podem jugar a canviar els alumnes de lloc i comprovar si el significat de la paraula també canvia.

TEMPS DE CARNAVAL: ACTIVITATS DE LECTURA, ESCRIPTURA I COMPRENSIÓ

$
0
0

Arriba l’època de Carnaval i en algunes escoles comencen les consignes del Rei Carnestoltes. A moltes poblacions la gent es disfressa i, per aquest motiu, totes aquelles activitats relacionades amb aquesta festa acostumen a ser molt ben acceptades pels alumnes a les proximitats del Carnaval.

Activitat elaborada per una alumna de 1r (Escola Lluçanès)

Amb l’objectiu d’aprofitar el Carnaval per treballar la lectura, la comprensió i la consciència fonològica us presentem un exemple d’activitats per a realitzar amb els alumnes que es poden adaptar i ampliar segons les necessitats.

Es tracta de dos documents d’elaboració pròpia:

  1. Relacionar la disfressa amb una determianada paraula que hi està relacionada (unir amb fletxes). Aquesta activitat es pot adaptar de manera que es pugui realitzar de manera manipulativa col·locant cada cartronet amb la paraula al costat de la disfressa corresponent. Cal tenir en compte que una mateixa paraula es pot relacionar amb una o més disfresses.
  2. Descobrir les síl·labes del nom d’una difressa (amb el suport d’imatges) i pintar-les del mateix color. Cada paraula d’un color diferent. Amb les síl·labes que sobren…han de descobrir el nom d’una disfressa i…dibuixar-la! (Veure la fotografia adjunta)

Podeu descarregar-vos les dues activitats des del Google Drive clicant AQUÍ o visualitzar el document des del Calaméo:

Sònia Sànchez mestra d’educació especial d’una escola ordinària de Badalona vol compartir amb nosaltres un recurs que ella mateixa ha elaborat per treballar el Carnaval a l’aula d’educació especial amb alumnes de cicle mitjà esperant que “sigui útil per a qui ho vulgui utilitzar a la seva aula”. Moltes gràcies per compartir Sònia!

Podeu visualitzar el treball de la Sònia des del Calaméo i descarregar-lo del Google Drive clicant AQUÍ.

Amb el Carnaval podem preparar tot un seguit d’activitats de lectoescriptura. En aquest bloc ja fa temps se’n van publicar una bona mostra que aprofitem per enllaçar-vos a continuació:

LES CAMES DE LA VELLA QUARESMA: UN BON RECURS PER TREBALLAR EL LÈXIC I LA COMPRENSIÓ LECTORA

$
0
0

Il·lustració de Sandra Maya (by Coloraines)

Després de la dibauxa del Carnestoltes arriba la Vella Quaresma i, a l’escola, podem aprofitar aquesta figura per reforçar la lectura, la comprensió i el vocabulari.

Us en mostrem un exemple amb dos nivells de dificultat segons la competència lectora de l’alumnat: lectura de frases amb lletra lligada i lectura de paraules amb lletra majúscula.

Es parteix d’una imatge de la Vella Quaresma sense les seves cames que hem adaptat amb la numeració de l’1 al 7 i, tot seguit, la imatge de les seves set cames (totes elles ben diferents) col·locades de manera desordenada.

IMAG1479

Alumna de 1r de l’Escola Lluçanès acabant l’activitat de la Vella Quaresma després de llegir, pintar i enganxar per ordre les cames.

L’objectiu és que l’alumne llegeixi la definició o el nom del calçat i col·loqui cada cama en la seva posició correcta. En el cas de la lectura de frases cal retallar i enganxar cada cama al lloc corresponent segons la seva descripció Fins i tot els hi podem donar el material en blanc i negre i fer que els alumnes pintin el calçat segons les consignes donades. En la lectura de paraules, (nivell més fàcil) cal relacionar amb fletxes el nom de cada calçat (patí, espardenya, xancleta, sabatilla, bamba, esclop i sabata de taló) amb el número corresponent.

Una bona manera de treballar la lectura basada en un centre d’interès. I vosaltres…què en penseu?

Podeu visualitzar el material des del Calaméo i, si us interessa, us el podeu descarregar (respectant sempre els drets d’autor) del Google Drive clicant AQUÍ.

Font de la imatge original de la Vella Quaresma que acompanya aquest article i amb la qual s’ha elaborat i adaptat el material: https://www.pinterest.com/pin/73465037643539239/ (Il·lustració de Sandra Maya; Coloraines)

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA: I…com ja sabeu que tenim preferència per activitats relacionades amb la CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA, hem elaborat una activitat complementària on els alumnes, abans de relacionar i ordenar les cames, han de descobrir el nom del calçat de la Vella Quaresma desxifrant els jeroglífics que els hem preparat: trobant la inicial de cada imatge els sortirà la paraula que hauran d’escriure sobre la línia de punts 1.ESPARDENYA, 2. PATÍ, 3.BAMBA, 4.ESCLOP, 5.SABATA, 6.XANCLETA i 7. SABATILLA.

La podeu visualitzar tot seguit i, si us interessa, també us la podeu descarregar del Google Drive clicant AQUÍ.

NOUS MATERIALS PER CONFEGIR I LLEGIR A EDUCACIÓ INFANTIL

$
0
0

MONTSERRAT ARNÓ, seguidora d’aquest bloc i mestra d’Educació Infantil a l’escola “Antònia Simó i Arnó” d’Almacelles (Lleida), ens ha fet arribar un material elaborat per ella mateixa i que ella utilitza per Educació Infantil.

  1. MATERIAL PER CONFEGIR: l’objectiu és que els alumnes confegeixen la paraula amb lletres. Si el material es plastifica es poden utilitzar lletres de l’abecedari enganxades amb velcro i així convertir-se en un recurs d’aula molt útil per utilitzar en els racons de llenguatge.


DESCÀRREGA DIRECTA DEL MATERIAL DE CONFEGIR (GOOGLE DRIVE)

  • MATERIAL DE LECTURA: la Montserrat comenta que els seus alumnes col·loquen una pinça de roba a la paraula correcta que, tant pot estar a la dreta com a l’esquerra.

Es tracta d’un material visualment molt atractiu, senzill i que pot resultar molt útil per treballar amb els nostres alumnes sobretot en l’etapa d’inici de la lectura i l’escriptura.

La mateixa autora ens ha fet arribar la PLANTILLA EN FORMAT WORD per tal de que nosaltres mateixos/es ens puguem elaborar el nostre propi material de confegir amb el vocabulari i les paraules que considerem més adequades. Si elaboreu nou material partint de la plantilla de la Montserrat, podeu compartir-lo amb nosaltres enviant-lo per correu electrònic.

Moltes gràcies per compartir Montserrat!


PER SANT JORDI: ROSES, LLIBRES I … MÉS ACTIVITATS I RECURSOS

$
0
0

D’aquí poc viurem una nova diada de Sant Jordi i, des de les escoles, ja es comença a respirar l’olor de les roses i es palpa l’arribada de nous llibres.

La llegenda que acompanya aquesta festa acostuma a ser un bon recurs per treballar diferents continguts amb els alumnes i què millor que compartir els materials i recursos de què disposem per enriquir la nostra experiència i, al mateix temps, facilitar-nel’aplicació a les escoles adaptats a les diferents necessitats.
A la xarxa hi trobarem un munt de recursos però ens ha semblat un bon moment per recordar els recursos d’elaboració pròpia que en el seu moment es van compartir en aquest mateix bloc i mostrar-vos una nova activitat per tal de treballar la comprensió lectora de la llegenda ja sigui amb grups de lectura, racons, padrins…

MATERIALS I RECURSOS RELACIONATS AMB LA DIADA DE SANT JORDI I LA LLEGENDA:

ENLLAÇOS:
Activitats de llengua i consciència fonològica (Document al Drive)
Poema,sopa de lletres, mots encreuats i cançó (Document al Drive)
Dòmino de Sant Jordi (Document al Drive)
El còmic de la llegenda amb bafarades per omplir (Document al Drive)
Bingo i comprensió de Sant Jordi (Document al Drive)

Nous recursos per treballar amb la llegenda de Sant Jordi.

1) Treballem la comprensió lectora amb la llegenda de Sant Jordi: VERITAT O MENTIDA?

Descàrrega de l’activiat “VERITAT O MENTIDA” del GOOGLE DRIVE

2) Llegenda de Sant Jordi amb pictogrames i lletra de PAL: document PDF en format presentació (amb el document obert cal clicar visualització-pantalla completa). Un excel·lent recurs elaborat per Cristina Sotoca per utilitzar amb la PDI.

Descàrrega directa del document clicant AQUÍ.

3) Treballem l’escriptura i el vocabulari de Sant Jordi amb mots encreuats COOPERATIUS! 

Aprofitant que ve Sant Jordi i que tenim uns mots encreuats per treballar el vocabulari i l’escriptura per P5, què tal si el convertim en cooperatius?

Per convertir-lo en cooperatiu podeu utilitzar dues formes diferents:

Per una banda podeu utilitzar l’estratègia del “Full giratori” ( Pujolàs, 2008 p. 201). Aquesta estructura de treball cooperatiu consisteix en deixar un full a la taula del grup. Un alumne comença a escriure la paraula que triï dels mots encreuats, els altres, l’observen i miren que ho faci bé, l’ajuden si és necessari. Quan aquest alumne ha acabat d’escriure la paraula, passa el full al company del costat seguint les agulles del rellotge i així fins que han emplenat tots els mots. Podeu fer que cada alumne tingui un retolador o un llapis de diferent color. Cada alumne escriurà el seu nom amb el color que li ha tocat. D’aquesta manera es veu la participació de cada alumne. També podeu triar un secretari del grup que s’encarregarà de vetllar perquè tots els nens escriguin quan els hi toca.

Procedència de la imatge: https://jordimusons.files.wordpress.com

Una altra forma, de treballar cooperativament, és la de repartir el full on hi ha només un dibuix dels mots, els alumnes han d’omplir el full dels mots encreuats demanant als altres companys. L’objectiu és completar els mots encreuats però per fer-ho necessiten l’ajuda dels seus companys, ja que cada company tindrà una paraula que necessiten per realitzar la tasca. Per fer-ho elimineu del full tots els dibuixos dels mots menys un, que és el que ha d’escriure l’alumne. Un cop fet això, els nens ja poden circular per la classe en busca dels mots que els hi falten per omplir els buits. Aquesta tècnica està basada en “Find someone who…” que apareix a Kagan, Kagan i Kagan (2012 p.25) i ens permet adaptar-la molt bé als diferents nivells de lectoescriptura dels nens i donar cabuda a tots els alumnes, ja que pots donar al nen amb més dificultat el full en el que hi ha una paraula curta i coneguda, les altres les anirà copiant dels seus companys i als nens amb un nivell més alt el full amb una paraula més difícil.

Descarregueu-vos l’activitat clicant AQUÍ

Referències:

Pujolàs, P (2008) ) 9 ideas clave. El aprendizaje cooperativo . Barcelona: Graó:

Kagan, M; Kagan, L., Kagan, S (2012) Classbuilding. Cooperative Learning Structures. Sant Clemente: Kagan Publishing

YOLANDA CRUEL BIOSCA col·laboradora d’aquest bloc, ha creat un llibret de la llegenda de Sant Jordi on els alumnes poden treballar la narració escrita de la llegenda al mateix temps que planifiquen la història i organitzen el text. Ella ens comenta que, sota de cada dibuix, els alumnes escriuen un rodolí descrivint la imatge.

Podeu descarregar-vos el material de la Yolanda Cruel clicant sobre la imatge que trobareu a continuació:

Vídeo explicatiu del muntatge del llibret elaborat per la mateixa autora per tal que ens quedi més clar el procés de construcció clicant AQUÍ o sobre les imatges del llibret. Si seguiu les instruccions us quedarà un “mini llibre” ben bonic.

De ben segur que ho aplicarem a les aules, moltes gràcies Yolanda!

 

 

 

I si el que voleu és treballar prèviament la llegenda…la YOLANDA CRUEL també ens l’ha preparat acompanyada de pictogrames i lletra lligada. La seva lectura pot ser una bona activitat prèvia per a les activitats presentades en aquest bloc. Aquí la teniu, moltes gràcies!

També us podeu descarregar la lectura elaborada per la Yolanda Cruel clicant AQUÍ (google drive)

Si elaboreu o teniu nou material sobre la llegenda o la diada de Sant Jordi i el voleu compartir, podeu enviar-nos un correu a blocrecursosee@gmail.com

També podeu participar enviant els vostres comentaris. MOLTES GRÀCIES!

NOVES LÀMINES FONÒLOGIQUES PER TREBALLAR LES RIMES

$
0
0

Làmina de Montse Roqué

El mes de febrer de l’any 2012 (sembla com si fos ahir) la MONTSE ROQUÉ del CREDA de Lleida va compartir amb nosaltres una sèrie de làmines creades per ella mateixa amb l’objectiu de treballar les rimes, una part molt important de la consicència fonològica. (Enllaç a l’article publicat fa tres anys en aquest mateix bloc)

Descobrir les paraules que rimen és una activitat molt interessant ja que prepara els alumnes a l’hora de llegir i escriure: si són capaços de resoldre-ho a nivell oral ho tindran més fàcil a l’hora d’escriure i faran menys errors.

Des de llavors hem estat utilitzant aquest materials amb bons resultats per part dels alumnes ja que els motiva moltíssim i permet aplicar-los seguint diferents metodologies de treball: petit grup, racons, tallers, de manera individual, per parelles…

Làmina de Judit Boladeras

Avui hem decidit recuperar aquests materials ja que la JUDIT BOLADERAS, estudiant de logopèdia, durant les pràctiques al CREDA del Bages ha elaborat unes noves làmines basant-se en el material elaborat per la Montse i també l’ha volgut compartir amb nosaltres. Segons explica la mateixa autora, de les 3 imatges ha intentat que almenys dues d’elles tinguessin una relació semàntica i així afegir-hi una nova dificultat.

rimes2

MADUIXA-LLIMONA-BRUIXA

Així, per exemple, en la següent tira d’imatges l’alumna de la Judit aparellava la maduixa i la llimona ja que totes dues tenien la mateixa categoria semàntica. Interessant la idea de la Judit!

Us recordem les ACTIVITATS que es poden realitzar (segur que en trobareu moltes d’altres):

  • Un JOC DE RIMES: descobrir la paraula que no rima d’entre una sèrie d’imatges.
  • Un MEMORY DE RIMES on els alumnes, cal que busquin aquelles paraules que acaben de la mateixa manera. Segons el nivell, es poden realitzar noves activitats com escriure o dir oralment una frase que contingui les dues paraules que rimen, buscar noves paraules que rimin amb les parelles formades, fer rodolins…
  • JOC D’APARELLAR LES IMATGES QUE RIMIN IGUAL: es retallen totes les imatges i s’aparellen les imatges que rimin igual.

Làmines elaborades per Judit Boladeras. Al final del document hi trobareu l’objectiu, la graella amb les paraules i les instruccions del material:

Làmines fonològiques de la Montse Roqué (compartides l’any 2012):

VISUALITZACIÓ I DESCÀRREGA DELS MATERIALS DES DEL GOOGLE DRIVE: Material de la Montse, document de la Judit.

MOLTES GRÀCIES a totes dues per ajudar a enriquir aquest espai. Us animem a provar-ho amb els vostres alumnes i, si voleu, a deixar-hi un comentari. Si elaboreu nous materials a partir d’aquesta idea o ens voleu arribar fotografies utilitzant-lo amb els vostres alumnes, encantades de poder-les difondre! COMPARTIR ÉS CONSTRUIR!

TIRES SIL·LÀBIQUES PER CONFEGIR PARAULES A PARTIR D’UN CENTRE D’INTERÈS (ANIMALS, PARTS DE LA CASA, PARAULES DE TARDOR)

$
0
0

TIRESFa més de quatre anys (23 de febrer de 2011) que vam compartir en aquest bloc un material per confegir paraules amb lletres i síl·labes a partir d’unes plantilles i d’unes tires de fonemes i síl·labes. Podeu accedir a l’article clicant AQUÍ.

 

A través del correu fa pocs dies la LAURA TASCÓN ha volgut compartir amb nosaltres una adaptació d’aquell material amb l’objectiu de confegir, comptar les síl·labes i escriure PARAULES RELACIONADES AMB LA TARDOR.
Us recordem la idea i us deixem l’enllaç amb els materials de la Laura per tal que el pugueu aplicar a l’aula, amb els vostres alumnes. També us tornem a compartir els materials de fa 4 anys.
Moltes gràcies Laura per compartir aquesta adaptació. Segur que a l’aula en serà realment útil. Seguim compartint i construint un nou futur pels nostres alumnes!

IMATGES SOBRE L’ÚS DEL MATERIAL:

TIRES2TIRES1

Tires de síl·labes amb paraules de tardor (Laura Tascón)

Fitxa de treball amb les tires per confegir. Laura Tascón

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ACCÉS AL MATERIAL DE LA LAURA (Tires de síl·labes i fitxes pels alumnes): paraules de tardor.

ACCÉS AL MATERIAL (tires de síl·labes, fitxes pels alumnes): parts de la casa.

ACCÉS AL MATERIAL (tires de síl·labes, fitxes pels alumnes i plantilla amb finestres per confegir les paraules): animals.

Un material ideal per treballar a partir de tallers o racons d’aprenentatge.

Seguim compartint i enviant comentaris.

LECTOESCRIPTURA I EL NADAL

$
0
0

A les portes d’un nou Nadal, immersos amb el ritme frenètic d’un final de 1r trimestre (àlbums, avaluacions, poemes, cançons, manualitats…) compartim amb vosaltres un seguit de material que fa uns anys es va publicar en aquest bloc i que ens agrada ja que ens és molt útil per treballar tota la part de consciència fonològica, lectoescriptura i vocabulari.

LA CARTA ALS REIScartaCONTE DE NADAL (LLETRA DE PAL I LLIGADA)

conte-nadalPOEMA DEL CAGANER

caganerPOEMA SOBRE LA NEU

neu

CARPETA COMPARTIDA PER VISUALITZAR I DESCARREGAR EL MATERIAL (Amb el solucionari inclòs al final de cada activitat)

 

LA RULETA FONOLÒGICA: UN JOC CREAT PER ALUMNES DE 6è DE PRIMÀRIA

$
0
0

Tot seguit us presentem un joc que pot arribar a ser molt útil al les aules per treballar les habilitats bàsiques de lectura i escriptura i estimular la consciència fonològica de manera divertida i lúdica.

Aquest joc ha estat creat pels alumnes de sisè de l’Escola Pública Lluçanès de Prats de Lluçanès amb la intenció de poder-lo presentar al 4t Concurs Tísner de Jocs en Català del qual encara no en tenen el veredicte del jurat però han gaudit molt de la seva elaboració i de la seva explicació amb els més petits de l’escola i que tot seguit us el presentem per tal que també sigui un bon recurs per poder aplicara les vostres aules o fins i tot a casa.

El que sí que us demanarem és que, si el voleu compartir per les xarxes, ho feu sense fer-ne cap variació i nombrant el nom dels autors/es ja que es tracta d’infants que hi han dedicat temps, esforç, il·lusió i dedicació. Nora, Jordi, Èric, Mireia, Roc, Kaoutar, Pau M, Alejandro i Pau F: MOLTES GRÀCIES NOIS I NOIES!

Ja fa uns dies que vam compartir el vídeo de les instruccions a través del canal del facebook del bloc i ara us en compartim el material ja que COMPARTIR ÉS CONSTRUIR!

Per construir el tauler de joc van utilitzar les plantilles de les eines online del programa ARASAAC que permet crear dòminos, taulers d’oca, bingos i altres plantilles tot carregant imatges des de l’ordinador o bé icones del mateix programa. Un cop creat el tauler es pot descarregar en format word i poder-lo editar segons les nostres necessitats. Una eina realment molt útil i interessant. Podeu accedir-hi a través del següent enllaç: http://www.arasaac.org/herramientas.php

INSTRUCCIONS DE JOC:

RULETA: recomanable imprimir-la en format A3, plastificar-la, retallar-la, enganxar-la sobre una base sòlida (cartró gruixut). Sobre d’ella hi hem enganxat un “spinner” amb silicona just per la base per tal que pugui rodar i una fletxa amb cartró per tal de poder saber quina és la prova que cal superar (vegeu vídeo i instruccions de joc). Clicant sobre la imatge accedireu al DOCUMENT PDF per facilitar-ne la impressió.

 

TAULER DE JOC: recomanable imprimir-lo en format A3 i plastificar-lo. Clicant sobre la imatge accedireu al DOCUMENT PDF per facilitar-ne la impressió.

FULL DE REPOSTES AUTOCORRECTIVES:

Ens interessaria saber la vostra opinió sobre aquest joc i ens encantaria poder llegir els vostres COMENTARIS! 

Viewing all 23 articles
Browse latest View live